lauantai 21. helmikuuta 2015

Neljäs ryhmätehtävä

Nejännessä ryhmätehtävässä meidän täytyi suunnitella ystävänpäiväkutsu Evite-sivustolla. Tehtävässä tätyi päättää, että kuka on kutsun lähettäjä ja kuka saaja. Täytyi myös valita jokin Evite-sivustolla olevista kutsuteemoista ja sitten kirjoittaa kutsu. Viikon teeman mukaisesti kaikissa näissä tehtävissä täytyi ottaa huomioon substanssi ja tyyli, sekä tietenkin ryhmän yleinen aihe, joka siis meillä on elokuvat.

Kutsuja on  meidän elokuvakerho "Leffojen Viemää". Ja kutsun saajana on elokuvakerhon jäsenten ystäviä.
Eviten teemoista valitsimme seuraavan:




Elokuvia oli aika hankala liittää valittavissa oleviin teemoihin, mutta onneksi ryhmässämme on tarpeeksi luovia ja kekseliäitä henkilöitä, niin saimme luotua yhteyden edes jollain tasolla. Elokuvia on aina mukavampi katsoa yhdessä, ja mikä parasta, sen voi tehdä hyvien ystävien kesken ystävänpäivän iltana, eli "let's watch movies owl night long".

Kutsussa on myös seuraava teksti:


"Tervetuloa viettämään ystävänpäivän elokuvamaratonia Taru Sormusten Herrasta -trilogian parissa!

Elokuvakerho Leffojen viemää kutsuu kerhomme jäsenten ystäviä viettämään ystävänpäivää elokuvien parissa,
sillä kaikki on parempaa Samvais Gamgin kanssa! Illan elokuvina nähdään Taru Sormusten Herrasta -trilogia,
koska mikään muu elokuva ei kuvaa ystävyyttä ja luottamusta niin hyvin kuin tarina urheasta hobitista ja hänen
rohkeista ystävistään. Elokuvamaraton alkaa kello viideltä iltapäivällä ja se järjestetään elokuvakerhon tiloissa.
Tarjolla on kaikenlaista pikkupurtavaa, kuten poppareita ja sipsiä sekä teemaan kuuluvasti ystävänpäiväaiheisia
herkkuja. Myös viiniä ja  alkoholittomia virvokkeita on saatavilla. Etsi siis haltiaviittasi sekä valtasormuksesi ja
suuntaa ystävänpäivänä kohti elokuvakerhoa!
Ilmoitathan tulostasi 12.2 mennessä."




Kutsussa oleva teksti sopii ryhmämme tarkoitukseen, koska siitä käy selvästi ilmi, mistä kutsussa on kyse.
Myös tapahtuman tarkoitus, sisältö, aika ja paikka ovat selvästi esillä. Sekä tietenkin aiheemme, eli elokuvat
kannattelee koko kutsua.

S.K.




keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Viikko 6


Ryhmän viikkojohtajana kirjauduin Pinterest-sivustoon ja tein Pinterest-taulun "VINE0003", johon kokosin tehtävänannon mukaisesti blogimme teemaan liittyviä elokuva-aiheisia kuvia. Kuvia ei ollut vaikea löytää ja tarjonta oli enemmän kuin runsasta. Kuvien haussa kiinnitin huomiota, että kuvatarjontaa löytyi enemmän normaalista poikkeavista kuvista, kuten meemejä tai kuvia lavasteiden takaa. Vähemmän siis google-hakutulokselle tyypillisiä promokuvia. Lisäsin Pinterest-tauluumme meemejä, joissa oli mielestäni osuva sanoma. Lisäksi valitsin kaksi katseen kiinnittävää vahvaa naiskuvaa Marilyn Monroesta sekä Lucy Liusta. Jokainen ryhmänjäsen osallistui kuvien analysointiin ja kirjoitti lyhyen kuvauksen ajatuksistaan, joista tarkemmin seuraavaksi.




Lähde
Mitä yhteistä kuvilla on?

Kaikki kuvissa esiintyvät henkilöt/hahmot voidaan liittää johonkin  tunnettuun elokuvaan tai televisiosarjaan. Kaikki kuvat ovat myöskin selvästi edestä päin otettuja. Esimerkiksi Marilynin sekä Lucy Liun asennot muistuttavat paljolti toisiaan, vaikka edustavatkin kahta erilaista elokuvamaailman genreä. Myöskin heidän valkoinen vaatetus tuo kuviin samankaltaisuutta. Ainoastaan yhdessä kuvassa esiintyy fiktiivinen Yoda-hahmo, loput ovat näyttelijöitä todellisesta maailmasta. Viidestä valitusta kuvasta neljässä henkilöt/hahmot tekevät käsillään jotain liikettä tai osoittavat johonkin tiettyyn suuntaan. Myöskin hahmojen suut ovat suurimissa osin kuvista neutraalisti kiinni tai osittain auki, mikä tekee osan kuvista näyttämään hyökkääviltä. Kolmessa valitusta kuvasta viitataankin taisteluun haarniskoineen, miekkoineen ja viittoineen. Kaikki viisi kuvaa ovat värillisiä, niissä ei esiinny kirkkaita värejä, vaan väritys on tummahkoa ja neutraalia. Kuvissa, joissa esiintyy jokin naishenkilö, kaikilla on lyhyt tukka. Kolme kuvaa esittävät meme-kuvaa, joihin on liitetty jokin teksti. 


I.H.



Mitä eroavaisuuksia kuvilla on?

Kuvat eroavat toisistaan monella tapaa. Huomattavin ero on se, että ne ovat eri elokuvista tai tv-sarjoista. Myös kyseisten kuvien maailmankuva on todella erilainen. Esimerkiksi Dumbledore-kuvan Harry Potter-maailma perustuu fantasiaan, kun taas O-Ren Ishii-kuvassa Kill Bill elokuvien maailma on aika realistinen. Hahmot kuvissa eroavat suuresti. Kuvissa olevat henkilöt eroavat myös toisistaan esimerkiksi sukupuoleltaan ja lajiltaan, sillä Yoda ei ole ihminen. Kuvien aikakausi vaihtelee, esimerkiksi kuva Marilyn Monroesta on vuodelta 1954, kun taas Game of Thrones on 2000-luvun ilmiö, vaikkakin sarjassa näytellään vanhempaa aikakautta.
Kuvilla on erilainen merkitys, mikä näkyy esimerkiksi verrattaessa kuvia Dumbledoresta, Joffreystä ja Yodasta, kuvaan Monroesta ja O-ren Ishiistä. Viimeiseksi mainittujen kuvien tarkoitus on olla vaikuttavia tai kauniita katsoa, kun taas ensimmäisten kolmen kuvan tarkoitus on olla hauskoja ja niihin on helppo samaistua.

M.H.


Kuvien alkuperä:

Lähde
The Top Action Heroines -kuva on peräisin ELLE-lehden verkkosivuilta (linkki, jonka pitäisi johtaa alkuperäisen kuvan äärelle, ei enää toimi, mutta linkki johtaa ELLEn verkkosivuille).

Yoda-aiheinen meme on peräisin Freemake-blogista, johon on linkitetty paljon erilaisia hauskoja sisältöjä eri lähteistä, kuten Tumblrista ja Youtubesta. Linkki alkuperäiseen sivustoon: 
Kuva Marilyn Monroesta on peräisin Web Designer Blog -sivustolta, joka julkaisee artikkeleita ja blogikirjoituksia liittyen designiin. Linkki alkuperäiseen kuvaan

Setä Samuli -tyylinen kuva Harry Potter -elokuvahahmosta, Dumbledoresta on peräisin Funny Online Pictures -sivustolta, johon on nimensä mukaisesti julkaistu hauskoja kuvia ja memejä. Linkki alkuperäiseen kuvaan

Game of Thrones -aiheinen meme on peräisin popkulttuurista kertovan Paste Magazinen verkkosivustolta. 


Lähde

Kuvien alkuperäiset ja uudet kontekstit:


Dumbledore-meemissä Harry Potter -elokuvasarjasta tuttu henkilöhahmo saa uuden kontekstin. Meemin idea pohjautuu Yhdysvaltain hallinnon teetättämään Uncle Sam -kampanjaan, jossa Uncle Samiksi (joissakin suomennoksissa Setä Samuli) nimetty piirroshahmo kehottaa yhdysvaltalaisia liittymään asevoimiin auttamaan maan puolustusta sodassa Yhdistynyttä kuningaskuntaa vastaan. Uncle Sam, joka sittemmin on henkilöitynyt edustamaan Yhdysvaltain hallintoa ja asevoimia, käyttää kampanjassa iskulausetta "I Want You for U.S. Army". Dumbledore-meemissä iskulause on muutettu muotoon "I Want You for Dumbledore's Army" ja elokuvissa esiintyvä hahmo on piirretty samankaltaiseen olemukseen ja asentoon kuin Uncle Sam omassa kampanjassaan. Dumbledore, joka nähdään Harry Potter -elokuvissa hyvyyden ja oikeudenmukaisuuden puolustajana, "rekrytoi" meemillä kannattajia aatteilleen eli kehottaa ihmisiä liittymään hyvyyden puolustajien joukkoon. Sinänsä meemi siis säilyttää alkuperäisen kontekstin taustoiltaan, mutta saa uutta kontekstia Uncle Samiin tehtävästä rinnastuksesta, sillä elokuvasarjassa Dumbledore ei kerännyt itselleen kannattajia tai armeijaa.

Kuva Marilyn Monroesta on peräisin vuodelta 1954 elokuvasta The Seven Year Itch (suom. Kesäleski). Elokuvassa Monroe esitti roolihahmoa The Girl. Vaikka Monroe esittääkin kyseisessä kuvassa roolihahmoa, kuvasta on tullut sittemmin niin ikoninen, että se yhdistetään automaattisesti Monroehen. Kuvaa pidetäänkin enemmän kuvana Monroesta kuin hänen esittämästään roolihahmosta, minkä vuoksi Monroen koko roolityötä on pidetty enemmänkin cameo-roolina.

K.K.

Lähde
Viereisessä kuvassa on Game of Thrones -sarjan henkilöhahmo Joffrey Baratheon, myös kuningas Joffreynä tunnettu. Meemissä on hyvin yksinkertainen kuva Joffreystä, jolla on kasvoillaan roolihahmolle tyypillinen halveksuva, ylimielinen ja tiukka ilme. Meemi on kehystetty sanoilla "If Monday morning was a person". "Kukaan ei pidä maanantaiaamuista" tai "maanantaiaamut ovat vaikeita", on varsin yleinen totuus ja tämä meemi kuvastaa juurikin tätä asetelmaa. Meemi siis säilyttää alkuperäisen kontekstin jossain määrin, koska kukaan ei myöskään pidä kuningas Joffreystä. Joffrey Baratheon tunnetaan ilkeästä ja sadistisesta luonteestaan, hän on myös syntynyt insestin seurauksena. On siis helppo yhdistää Joffreyn kasvot ja meemin teksti "If Monday morning was a person" ja todeta, että meemi on onnistunut. Tietenkin tässäkin tilanteessa, niin kuin meemeissä yleisestikin, täytyy tietää kuka tai mikä kuvassa on.

Seuraava kuva on Kill Bill -elokuvien roolihahmosta O-Ren Ishii, jota näyttelee Lucy Liu. Kuva on julkaistu muotilehti/naistenlehti ELLEn nettisivuilla otsikon "The Top Action Heroines" alla. Hollywood on aina tarjonnut naisille todella vähän vahvoja rooleja, pääroolit ovat erittäin harvassa. Naiset ovat aina tyttöystäviä, vaimoja tai äitejä tai heidän olemassaolonsa ja hahmonsa on useimmiten määritelty miesten tai heidän tekojensa kautta. Naishahmo ei myöskään saa olla epämiellyttävä, ruma tai ongelmallinen. Hollywood tuottaa enemmän supersankarielokuvia kuin koskaan, ne ovat huippusuosittuja ja tuottavat todella paljon rahaa. Mutta yllättäen nämäkin elokuvat ovat täynnä miehiä ja supersankarit ovat yksistään miehiä. Kuva siis voisi tuoda feministiseltä näkökulmalta katsottuna kontekstissaan esille sen faktan, että elokuvat, joissa on pääroolissa tai sivurooleissa nainen toimintahahmona, tuottavat myös rahaa ja ovat huippusuosittuja. Siispä Musta Leski ja Kissanainen elokuvia odotellessa. Ja jälleen kerran uudet filmatisoinnit saava Batman saa kaverikseen Robinin, joka on nainen.

S.K.

 
Miten kuvat ovat muuttuneet uuden kontekstin myötä?

Kaikki kuvat on poistettu alkuperäisestä kontekstistaan ja niistä on luotu Pinterest-taulu, joka muodostaa kuville uuden kontekstin. Kuvista syntyy uusi kokonaisuus, ja erilaisten kuvien yhdistelmät voivat avata niille uusia merkityksiä tai muuttaa vanhoja. Kuvien alkuperäiset lähteet ovat kuitenkin helposti löydettävissä, ja alkuperäiseen kontekstiin palaamalla tai esimerkiksi selaamalla ”aiheeseen liittyviä Pin-lisäyksiä” kuvat saavat taas uusia konteksteja.

Pinterest-taulun kuvat ovat peräisin melko erilaisista lähteistä: meemit ovat sivustoilta, joilla on paljon muitakin hauskoja meemejä ja kuvia. Henkilökuvat naisista taas ovat olleet kuvituksena artikkeleissa. Meemit ovat sivustoilla enemmän pääosassa, ehkä siksi että niiden tarkoitus on luoda jotain uutta; henkilökuvat taas toimivat visuaalisina elementteinä jutuissa, eikä niiden välttämättä ole tarkoituskaan olla muuta kuin mitä alkuperäisessä kontekstissaan ovat.

Kuvat Lucy Liusta Kill Billissä ja Marilyn Monroesta The Seven Year Itchissä ovat molemmat vahvoja ja ikonisia potretteja elokuvien naishahmoista, jotka ovat tunnettuja kontekstissaan elokuvamaailmassa. Kuvia ei ole muutettu, vaan ne ovat otoksia elokuvien kohtauksista. Kuvat meemeissä esiintyvistä Yodasta, Dumbledoresta ja Game of Thrones –hahmosta ovat tunnettuja myös, mutta ne ovat saaneet uusia merkityksiä, kun niihin on lisätty tekstiä. Yodasta ja kuningas Joffreysta on meemeissä luotu arkisempia hahmoja: nämä fantasiamaailmaan sijoitetut fiktiiviset hahmot on liitetty mitä arkisempiin tilanteisiin, maanantaiaamuihin ja automaattisiin oviin. Myös Dumbledore on liitetty oikeaan historialliseen tapahtumaan ja Yhdysvaltoihin, ja siten tuotu todelliseen maailmaamme.

C.H.

Kun meemikuvat on tehty, kuvan tekijä olettaa, että katsoja tuntee näkemänsä hahmon. Kun hahmon lisäksi kuvaan on liitetty teksti, katsoja saadaan ymmärtämään pelkästään kuvan hahmon kautta, mitä tekijä ajaa takaa. Esimerkiksi Yoda -kuvassa tarkoituksena on saada katsoja ymmärtämään, kun hän näkee automaattisen oven avautuvan, niin hänestä on hauska kuvitella, että hänellä olisi jediritarin voimat. Game of Thrones kuvassa taas oletetaan, että katsoja tuntee sarjaa sen verran, että tietää Joffreyn olevan ei niin pidetty tyyppi, vähän niinkuin maanantaiaamut useimmille ihmisille. Elokuvien ja sarjojen hahmoilla voidaan luoda tähän päivään sopivia viittauksia ja vitsejä lisäämällä tekstejä kuviin, mutta niitä ymmärtävät vain kyseiset elokuvat/sarjat nähneet henkilöt. Hahmolla voidaan siis luoda merkitys kuvalle.

A.H.

Lähde
E.S.



torstai 5. helmikuuta 2015

Viikko 5

Tällä viikolla tehtävänämme oli syventyä tutkimaan verkkokeskustelussa esiintyviä kielen piirteitä ja niiden tasoja. Valitsimme sivustoksi suomalaisen Leffatykin, joka pitää sisällään myös keskustelufoorumin. Lähempään tarkasteluun pääsi keskustelu nimeltä Kauheimmat leffakohtaukset. Analysointimme keskittyvät lähinnä keskustelun viimeisimpiin vastauksiin, jotta ajankuvaa ja sen vaikutusta kieleen ei tarvitsisi spekuloida – keskustelu on kuitenkin aloitettu jo vuosikymmen sitten.


Lähde
Mikä Leffatykki?

Leffatykki on elokuvista ja tv-ohjelmista kiinnostuneille ihmisille suunnattu sivusto, josta voi saada tietoa elokuvista ja niihin liittyvistä asioista, lukea ja kirjoittaa arvosteluita sekä keskustella muiden leffafanien kanssa. Sivustolta löytyy mm. elokuvien top 50 -listaus, tv-opas, arvosteluita sekä aiheeseen liittyviä artikkeleita. Keskustelufoorumi on jaettu erilaisiin keskustelualueisiin aiheen mukaan, esimerkiksi "Leffat yleisesti", "Digital", "Legendaloota" ja "Painettua sanaa". Leffatykin tarkoitus omien sanojensa mukaan on olla "Suomen suurin ja hienoin leffoihin ja TV-sarjoihin vihkiytynyt mielipideyhteisö"(http://www.leffatykki.com/faq)

Kenelle se on suunnattu?

Leffatykin keskustelufoorumi on suunnattu elokuvista ja tv-sarjoista kiinnostuneille ihmisille, jotka haluavat jakaa mielipiteitään ja keskustella muiden kanssa niihin liittyvistä aiheista. Keskustelufoorumi on tarkoitettu paikaksi rennolle jutustelulle, jossa aiherajatkaan eivät ole niin tarkkoja – esimerkiksi "Painettua sanaa" -keskusteluaiheen kuvaus kuuluu: "Keskustelua kirjoista, sarjakuvista, aikakausi- ja sanomalehdistä, liittyvätpä ne sitten leffoihin tai ei." (http://www.leffatykki.com/keskustelu)

Ainakin mainostajille Leffatykki kuvailee käyttäjiänsä nuorekkaaksi ja meneväksi joukoksi: "Tavoitat mediamme kautta nuorta ja aktiivista jengiä". (http://www.leffatykki.com/mediakorttiToisaalta elokuvat on hyvin laaja ja monenlaisia ja -ikäisiä ihmisiä koskettava aihe, joten ikähaarukan voisi keskustelufoorumilla ajatella olevan melko iso.

Kuinka paljon kävijöitä?

Leffatykki.com:ssa vierailee kuukausittain noin 150 000 kävijää. (http://www.leffatykki.com/mediakortti) Keskustelufoorumi ei kuitenkaan siihen nähden ole kovin aktiivinen: keskusteluista pari suosituinta on saanut tuhansia vastauksia, mutta osa vain muutaman. Suurimmassa osassa vastauksia on ehkä parisataa, mutta vastauksia on monenkin vuoden takaa. Keskustelu ja mielipiteiden ilmaisu tapahtuu nykyään yhä enemmän sosiaalisessa mediassa, mikä on varmaankin laskenut foorumien suosiota.

Miten foorumi on organisoitu?

Keskustelufoorumiin osallistuakseen täytyy rekisteröityä Leffatykin käyttäjäksi. Foorumilla viestit tulevat suoraan julkisiksi, mutta niitä valvotaan. Moderaattorit voivat poistaa vastauksia, jos ne ovat sääntöjen vastaisia, eli esimerkiksi paljastavat elokuvat loppuratkaisun tai sisältävät kuvia, jotka rikkovat tekijänoikeuksia. (http://www.leffatykki.com/faq)


Lähde

Kielen piirteitä kolmella tasolla 

I Leksikaalinen taso

Tekstistä on erotettavissa erilaisia tunteiden ilmaisuja, kuten ”yök” ja ”hrr” ja ”hih”. Kommentit on kirjoitettu ensimmäisessä persoonassa, sillä keskustelun aiheena oli omat mielipiteet ja kokemukset. Yksikön ensimmäisessä persoonassa kirjoittaminen kuvaa näkemysten henkilökohtaisuutta, ja niistä kerrotaan tarkastikin: kuului rusahdus, jonka takia melkein oksensin”. Välillä käytetään huutomerkkejä ja hymiöitä kuvaamaan kohtauksien aiheuttamia tunnetiloja. Kirosanoja ja isoja kirjaimia käytetään tehokeinoina: "Katsoin eilen Paranormal Activityn ja HYI HELVETTI sitä loppua."

Pääpiirteittäin keskustelu on asiallista ja kuvailevaa. Keskustelun aiheesta johtuen kuvailuun käytetyt sanat ovat melko värikkäitä ja rajujakin. Keskustelun osapuolet eivät muodosta tiivistä ja rajattua yhteisöä, minkä vuoksi kirjoitettu kieli ei juuri sisällä lyhenteitä tai vain tiettyjen asianosaisten ymmärtämää erikoiskieltä. Toisin sanoen käytetty kieli on hyvin pitkälti yleiskieltä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ("spoilerivaara", "lyhäri", "horror"), jotka ovat elokuviin ja elokuvateollisuuteen liittyviä käsitteitä. Nämäkin käsitteet ovat kuitenkin lopulta melko yleistajuisia, eikä niiden ymmärtäminen vaadi alan erikoisasiantuntemusta.

II Syntaktinen taso

Monin paikoin teksti on melko oikeaoppista, mutta osa kommenteista on kirjoitettu hyvin rennolla otteella eivätkä ne noudata kielioppisääntöjä. Kommenteista löytyviä kielioppivirheitä ovat esimerkiksi pilkkujen puute ja erisnimien, kuten ohjaajien tai elokuvien nimien kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella. Lyhyitä lauseita käytetään paljon ja toisaalta pitkiä, polveilevia virkkeitä, joiden osia ei ole eroteltu välimerkeillä.

III Tekstuaalinen taso

Keskustelun suunta on pääasiassa monilta monille – keskustelun aloittaja on kertonut oman mielipiteensä aiheesta ensimmäisenä, ja muut keskustelijat jatkavat keskustelua samanlaisella kaavalla. Harva suuntaa kommenttinsa suoraan jollekin tietylle henkilölle tai vastaa kenenkään kommenttiin lukuun ottamatta juonipaljastuksiin liittyvää keskustelua, jota käydään varsinaisen ketjun ohessa. Keskustelu ei siis ole dialogimaista juttelua, vaan jokainen keskustelun osanottaja on kertonut oman näkemyksensä. Keskustelijat eivät tiedä toistensa nimiä, vaan juttelevat anonyymisti.

Kommentteja on höystetty kuvilla ja linkeillä, jotka muodostavat suuremman kokonaisuuden. Keskustelijoilla on tietynlainen elokuva-asiantuntijan diskurssi – he keskustelevat kulttielokuvista ja niiden kohtauksista kuin ne olisivat kaikille itsestäänselvyyksiä. Monella heistä paljon tietoa elokuvista ja se näkyy myös tekstissä ja sanastossa.

Koodinvaihtoa englannin kieleen tapahtuu usein, koska monet elokuviin liittyvät termit, kuten "hypetys" ja "screeni" on lainattu englannista. Englantia käytetään kuitenkin aiheeseen liittymättömissäkin ilmauksissa: toi Psychon juttu on twistin kannalta aika ratkaiseva tieto, että ainakin jonkinlainen varoitus tai tuo mainitsemas spoilertagien käyttö olis aika plussaa. No anyway, pahoittelen erehdystä.” Kauhistuttavasta aiheesta huolimatta välillä näkyy myös pilkahduksia huumorista: “^ Sä spoilaat. Mä varmaan lähettäisin jonkun hitmanin sun perään jos en olis ennen tuota viestin lukemista katsonut Psychoa ja Shiningiä.”

C.H.