torstai 2. huhtikuuta 2015

Kahdeksas ryhmätehtävä



Viimeistä ryhmätehtävää varten meidän piti katsoa TED talkin jakso jossa Sherry Turkle kertoo näkemyksistään miten teknologia on kehittynyt ja mihin se on meitä viemässä. Ohjelman voi katsoa tästä. Lisäksi meidän piti keskustella seuraavista kysymyksistä ohjelmaan liittyen.

  1. What does “alone together” mean?
  2. Have you noticed symptoms of this in your daily life or surroundings?
  3. Is her vision on technology more utopian or dystopian? How do you relate to that, does her talk appeal to you?
Meidän ryhmämme jäsenien mietteet löytyvät alta.

1. Alone together eli karkeasti suomennettuna, "yksin yhdessä" tarkoittaa mielestäni seuraavaa: Nykyaikana ihmiset turvautuvat yhä enemmän puhelimiinsa sosiaalisissa tilanteissa, enää ei keskustella yhtä paljoa kuin ennen. Jopa ystävien kanssa keskustelun muuttuessa tylsäksi tai ei niin mielenkiintoiseksi puhelin ilmestyy kouraan. Sherry Turklen mukaan puhelin tuo ihmiselle tunteen siitä että joku kuuntelee, vaikka se ei ole todellista. Todellisuutta paetaan valheelliseen tunteeseen yhteydestä, jota voi itse hallita sopivissa määrin, ei liikaa, ei liian vähää, vaan juuri sopivasti. Kun ihminen on yksin käteen löytyy aina jokin laite jolla otetaan "yhteys" muihin. Enää ei osata olla yksin.
2. Olen ainakin itse huomannut että yhä useammin ja useammin kavereiden tai muiden tuttavien kanssa yhdessä olessani kaikki jossain vaiheessa ottavat puhelimen käteen ja tekevät sillä mitä tekevät. Itsekkin syyllistyn tähän usein, mutta olen pyrkinyt vähentämään kavereiden kanssa olessani puhelimen käyttöä. Ilmiön saattaa myös huomata ihan arkisissa paikoissa, kuten kaupassa, yliopistolla tai vaikka baarissa.
3. Mielestäni Sherry Turklen näkemys teknologian kehityksestä on enemmän dystopinen kuin utopinen. En usko että robotit tulevat koskaan korvaamaan ihmistä kumppanina. Maailmassa on kuitenkin hyvin paljon paikkoja, joissa teknologia ei ole samalla tasolla kuin meillä suomessa, ja hyvä niin. Luulen että ihmiset tulevat kyllä ymmärtämään että puhelin tai mikään robotti ei koskaan korvaa oikee ihmistä.
A.H
1. Ihmisten kommunikoiminen toistensa kanssa on muuttunut. Jos kaveriporukka on samassa tilassa, mutta kaikki räpläävät puhelintaan, ovat he silloin "yksin yhdessä". Näennäisesti he ovat yhdessä, mutta kaikki keskittyvät johonkin muuhun kuin toisiinsa. Sosiaalinen media ja virtuaalimaailmat antavat meille mahdollisuuden olla ketä tahansa, ilmaista itseämme ja olla tekemisissä muiden kanssa. Ruutujen takana olemme kuitenkin kaikki yksin, eikä internetissä toisiin yhteydessä oleminen voi korvata oikeaa ihmiskontaktia.
2. Puhelimen käytöstä erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa on tullut entistä hyväksyttävämpää tai ainakin yleisempää, eikä siihen siksi enää kiinnitetä niin paljon huomiota tai pyritä siitä pois. Erilaiset laitteet ja aina internetissä olemisen mahdollisuus vaikuttavat meihin valtavasti. Asioiden tekemiseen ei enää keskitytä, kun esimerkiksi samalla kun syödään selataan puhelimen sovelluksia. Tällöin keskustelu muiden ihmisten kanssa jää ja huomio kiinnittyy koko ajan johonkin muuhun, kuin mitä on tekemässä. Jos on tylsää, puhelin kaivetaan heti esiin eikä tilannetta koiteta "ratkaista" muuten. Ihmisiä pelottaa keskustella, koska tilanne tapahtuu tässä hetkessä eikä sitä voi ennakoida tai hallita.
3. Turklen näkemys on dystopinen, jos asiat jatkuvat samaa rataa. Hän kuitenkin esittää toivonpilkahduksia ja parannusehdotuksia puheessaan – tehkää tilaa keskustelulle, olkaa välillä yksin ilman laitteitanne. Turklen näkemys teknologiasta voisi tulevaisuudessa olla utopistinen, jos tekisimme muutoksia ja oppisimme hyödyntämään teknologiaa oikeassa elämässämme, emmekä yrittäisi pyrkiä sen kautta jonnekin muualle. Turklen visio teknologiasta on positiivinen, mutta juuri nyt käytämme teknologiaa väärin, mikä johtaa ongelmiin.

C.H
1. "Yksin yhdessä" ilmiö tapahtuu, kun ihminen on esimerkiksi kavereidensa kanssa kahvilassa, mutta samalla muualla. Ihminen voi siis olla fyysisesti yhdessä paikassa, ja puhelimensa kautta yhteydessä toiseen paikkaan. Tällöin hän on periaatteessa yhdessä kavereidensa kanssa, mutta ei kuitenkaan ole läsnäoleva, eli ei keskity seuraansa. "Yksin yhdessä"-ilmiö tapahtuu useimmiten, kun ihminen kokee kännykkänsä mielenkiitoisemmaksi kuin sen hetkisen ihmisseuransa. 
2. On aika ilmeistä, että puhelimien käyttö on lisääntynyt jokapäiväisessä elämässä.  Olen tietoisesti vähentänyt puhelimen käyttöä silloin, kun olen kavereiden kanssa. En kuitenkaan koe puhelimen käyttöä niin isoksi ongelmaksi, jos puhelin ei sitten ole 24/7 kädessä. 
3. Turklen näkemys tulevaisuudesta on dystopinen, jos asioita ei muuteta. Kuitenkin jos tiedostamme ongelmat teknologian käytössä, ja muutamme käyttäytymistämme tulevaisuus on utopistinen.

M.H
1. " Yksin yhdessä " on teknologisen mullistuksen aikaansaama ilmiö, jossa ihmiset käyttävät yhä enemmän aikaansa teknologisten laitteiden parissa. Nämä teknologiset laitteet ovat muuttaneet meitä siten, että samalla kun haluamme olla läsnä ja yhdessä niiden ihmisten kanssa, jotka ovat meitä lähellä, haluamme kuitenkin samaan aikaan olla läsnä myös jossain muualla. Olemme läsnä tässä ja nyt, mutta ei kuitenkaan täysin. Ikään kuin siirrymme ympäristöstä toiseen teknologisten laitteiden avulla. Samalla kun haluamme olla yhteydessä lähellä olevien ihmisten kanssa, erkaannumme kuitenkin osittain näistä lähellä olevista vuorovaikutussuhteista. Kysymys piileekin; olemmeko lopulta yksin, vaikka olemmekin yhteydessä muualla oleviin ? 
2. Ilmiö on helposti havaittavissa myös nykypäivänä. Tänä päivänä erilaisissa tapaamisissa kaikilla osanottajilla on omat teknologiset laitteensa, joilla olla yhteydessä muualla oleviin henkilöihin. Voimme olla yhteydessä lukuisiin eri henkilöihin ja ympäristöihin samaan aikaan. 
3. Sherry Turklen näkemys teknologiasta on enemmän dystopinen kuin utopinen. Hän puhuu teknologisesta muutoksesta enemmän negatiiviseen sävyyn. Esimerkiksi juuri yksin jäämisestä tai keskustelujen katoamisesta. Hän luennoi siitä, miten keskustelut ja ihmissuhteet eivät enää ole samanlaisia kuin ennen. 
I.H

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti